VORMGEVEN AAN VERLIES

februari 2021

Toen ik nog maar 9 jaar was, overleed mijn vader en omdat hij niet begraven wilde worden was er geen graf om heen te gaan en aangezien mijn moeder niet elk moment herinnerd wilde worden aan zijn dood was er ook geen plekje in huis ingericht wat zijn herinnering levend hield. Achteraf beschouwd heb ik dit gemist. Ik had het eigenlijk nodig dat zijn herinnering nog aanwezig was geweest in huis.

Een jaar of 9 geleden hebben mijn moeder, mijn zus en ik alsnog een plek gevonden in de natuur (mijn vader was een enorme natuurliefhebber) waar we onder een boom wat voor hem hebben begraven.

Ik heb nu een foto van die boom thuis neergezet op een houten plankje op de piano, zodat zijn jongste kleindochter die hij nooit heeft ontmoet, muziek voor hem kan maken (hij was namelijk ook een enorme muziekliefhebber!). Er staat een kaarsje bij en soms een fotootje van hem of van de kinderen. In de zomer zet ik er een bosje bloemen uit mijn tuin neer of een steen die mee kwam van vakantie. Wanneer er iemand in mijn omgeving overlijdt, steek ik het kaarsje aan en vraag mijn vader of hij ervoor wil zorgen dat de hemelpoort openstaat. Ook als er wat te vieren is brandt het lichtje zodat papa er toch nog even bij is. 

Van mijn 44 jaar is hij er maar 9 jaar bij geweest maar elke dag is hij in ons midden, bij de gesprekken tijdens het eten, de puber ruzies, de feestjes (ook die waar ik niet eens bij ben…!) en hij staat naast elke kerstboom en is er bij elke mijlpaal, zoals hij dat zo graag had gewild.

We krijgen allemaal te maken met verlies in ons leven. Het verlies van een baan, een relatie, je gezondheid of het verliezen van een geliefde door de dood.  

Iets kleins als een liefdevol plekje voor onze herinneringen inrichten kan helpen om het verlies letterlijk een plek te geven en het te integreren in ons dagelijks leven. We hoeven de pijn van verlies niet weg te poetsen; het verbindt ons juist omdat we het allemaal kennen en hoe meer we het delen, hoe lichter het wordt.

Ik ben benieuwd of jij ook zo’n plekje hebt in huis. Of misschien is jouw plek wel buiten of zelfs in een ander land.  DM me op Instagram (waar ik een foto plaats van mijn herinneringsplek) of gebruik de hashtag #hopeandjoy als je ook een foto wil plaatsen.

Let's spread the love,

Liefs Rosa

Eerdere blogs

DE EERSTE ADVENTSKALENDER..

september 2021 8 jaar geleden maakte ik de eerste adventskalender. Het waren 24 dicht gevouwen papiertjes met lieve woorden erop geschreven voor mijn eigen kinderen. Ik wilde ze graag iets blijvends geven in de decembermaand waar alles leek te draaien om snoepen en cadeautjes uitpakken. Daarbij was ik een... Lees verder >

MOEDERSCHAPSREIS

mei 2021 “Nou, dan zie ik je morgenochtend!” Zei de kraamhulp glimlachend en beende kordaat mijn slaapkamer uit waar ik, 23 jaar en net bevallen van mijn kersverse dochter in bed lag uit te blazen. "Hoezo, morgen?" Dacht ik met een rijzende paniek. Ik had de behoefte haar uit te... Lees verder >

INSPIRATIE CRISIS! 3 TIPS

maart 2021 Inspiratie, oftewel: “De geest krijgen”, “ingeving”, “levenwekkende kracht”, is iets heerlijks. Als het er is, hebben we vleugels. Goede ideeën komen moeiteloos tot ons, we hebben oplossingen voor problemen en onze energie stroomt. Maar zo snel als... Lees verder >

Schrijf je in voor Hope & Joy updates vol inspiratie, hoop en vreugde en ontvang een download met 4 mooie inzichtkaarten om beter in contact te komen met je innerlijke stem.

  • Het kaartje met handgeschreven tekst maakt het heel persoonlijk Kaar
  • Een uniek cadeau met een mooie boodschap Esther - eigenaar Radijs Conceptstore
  • Heb m'n dochter iedere dag blij gemaakt met een kaartje! Martine
  • Het verrassingseffect was groot! Je wilt iemand verrassen en dat is gelukt: super leuk dus! Saskia

InstagramMEER INSPIRATIE? VOLG HOPE & JOY OP INSTAGRAM